Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank





« Takaisin

Dermatofyytit ja Rabiesvasta-ainetutkimukset

Lisätty: 04.04.2014

Dermatofyytit

Vetlab Oy:n tutkimus Dermatofyytit, viljely siirtyy tehtäväksi IDEXX Referenssilaboratorioihin. 7.4.2014 lähtien ko. tutkimuspyynnöllä saapuvat näytteet tehdään IDEXX:n Euroopan päälaboratoriossa Ludwigsburgissa, Saksassa.

Logistiikan nopeutumisen myötä positiiviset tulokset valmistuvat nopeammin kuin aikaisemmin. Negatiivisten viljelyiden osalta IDEXX Referenssilaboratoriot noudattaa kansainvälisiä suosituksia ja negatiivinen tulos vahvistetaan neljän viikon kuluttua näytteen saapumisesta.

IDEXX Referenssilaboratorioiden tutkimukseen kuuluu lajitunnistus aina, kun se on mahdollista. Jatkossa siis esim. Trichophyton-suvun lajit raportoidaan lajitasolla. Tutkimuksen hinta on 7.4.2014 alkaen 44,52 € (sis. alv. 24 %).

Päivitetyt ohjeet dermatofyyttitutkimusten näytteenottoon:

1. Oireinen eläin

Koska ihosienet tunkeutuvat ihon sisälle, ihanteellisia näytteitä ovat syvät ihoraappeet tai juurineen irrotetut karvat. Leikatut karvat eivät sovi näytteeksi, koska ihosta ulos kasvaneessa karvassa ei voida havaita dermatofyyttejä. Parasta on leikata (ei ajaa) näytteenottokohdasta pitkät karvat, koska näytteenottokohta on desinfioitava (kevyesti) 70-prosenttisella alkoholilla ennen näytteen ottamista. Jäljelle jäävät karvat voidaan irrottaa pinseteillä. Näyte olisi mieluiten otettava sairaan ja terveen kudoksen rajalta ja lähetettävä laboratorioon kuivassa näyteputkessa. Hitaasti kasvavan sieniviljelyn peittyminen mukana tulevien bakteerien kasvuston alle voidaan estää melko hyvin desinfioimalla näytteenottokohta. Kontaminoivien bakteerien lisäksi myös homesienet vaikeuttavat hitaasti kasvavien dermatofyyttien viljelyä. Jos karvat leikataan lyhyeksi ennen näytteenottoa, nopeakasvuisen homesienen aiheuttaman kontaminoitumisen riski pienenee. Myös klinikalla otetut ja esivalmistellut sieniviljelyt voidaan lähettää tunnistettavaksi laboratorioon. Jos näytteestä halutaan bakteriologinen ja mykologinen tutkimus, toimitaan näin: ensin otetaan näytteenottopuikolla näyte bakteriologista tutkimusta varten ja siirretään se elatusaineeseen, minkä jälkeen näytteenottokohta desinfioidaan 70-prosenttisella alkoholilla.
Sen jälkeen otetaan näyte mykologista tutkimusta varten.

2. Ei-oireinen eläin (seulonta)
Hilse- tai karvanäyte mieluiten muoviputkessa (tai suljetussa kirjekuoressa). Eläimen ihoa ja karvapeitettä harjataan puhtaalla ja käyttämättömällä hammasharjalla sekä terveistä että mahdollisista sairaista kohdista 1–2 minuuttia (MacKenzien tekniikka). Karvoja voi myös nyppiä mukaan. Harja siirretään paperiseen kirjekuoreen ja kuori suljetaan. Harjan sisältävään kuoreen ei tule laittaa lähetettä.


Rabiesvasta-aineet

Vetlabiin lähetettävät Rabiesvasta-ainetutkimukset siirtyvät tehtäväksi IDEXX:n päälaboratorioon Ludwigsburgiin 7.4.2014 alkaen. Ludwigsburgin laboratorio on ollut Euroopan komission hyväksymä rabiestestauslaboratorio vuodesta 2006 lähtien.

Rabiestulosten valmistuminen tulee nopeutumaan muutoksen myötä entisestä 3 – 4 viikosta 7 – 10 arkipäivään. Testi tehdään OIE:n säädösten mukaisesti FAVN-menetelmällä. Tutkimuksen hinta on 7.4.2014 alkaen 77,87 € (sis. alv 24 %).

Tutkimusta varten tulee täyttää erillinen rabieslähete, johon merkitään myös eläimen tunnistusmerkintä. Näytteen ottanut eläinlääkäri varmistaa omalla allekirjoituksellaan näytteen olevan kyseisestä eläimestä.

Näyte: 0,5 ml hemolysoimatonta seerumia. Näyte ei saa olla lipeeminen. Plasma ei sovellu määritykseen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank