Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

« Takaisin

Tulehdusmarkkerit koiralle ja kissalle

Lisätty: 07.10.2013

Koiran CRP:tä (C-reaktiivinen proteiini) käytetään tulehdusten selvittämiseen ja hoidon seurantaan. Tulehdus voi olla aseptinen, bakteerin tai viruksen aiheuttama. CRP -pitoisuuksien on todettu nousevan välittömästi tulehdusreaktion alkaessa ja sen pitoisuudet korreloivat tulehduksen voimakkuuteen. Seurantatutkimuksilla voidaan seurata, milloin tulehdusreaktio alkaa heikentyä ja milloin se häviää.

Terveellä koiralla CRP-pitoisuus on hyvin matala. Ikä tai sukupuoli eivät vaikuta pitoisuuteen. Tiineellä koiralla CRP-pitoisuus nousee merkittävästi ovulaation jälkeen 20 – 55 vuorokauden aikana. Kuitenkin alle kolmen kuukauden ikäisillä pennuilla vaste tulehdukseen on merkittävästi heikentynyt.

Suurella tai pitkäkestoisella kortisonihoidolla ei ole todettu olevan vaikutusta CRP -pitoisuuksiin, eikä kortisoni ole vaikuttanut samaisen tulehduksen vasteeseen.


Kissan SAA (seerumin amyloidi A) on herkkä markkeri kissan tulehdustilojen diagnostiikkaan. Tämä akuutin faasin proteiini lisääntyy kissalla tulehduksissa, kuten CRP koirilla. SAA-määritystä voidaan käyttää tulehdustilan erottamiseen stressin aiheuttamasta leukosytoosista.

Esimerkiksi FIP-infektiossa pitoisuus alkaa nousta jo ennen kliinisiä oireita, ja sairastuneella SAA-pitoisuus on huomattavan korkea. Coronavirusinfektiossa pitoisuus nousee ohimenevästi viruksen erittymisvaiheessa, mutta FIP-sairailla voimakkaasti nousseet pitoisuudet säilyvät.


Koiran S/P-CRP-testin viitealue on < 20,0 mg/l. Kissan S/P-SAA-testin viitealue on < 18,5 mg/l. Näytemäärä molempiin testeihin on 0,3ml seerumia, Li-hepariini- tai EDTA-plasmaa.

S/P-CRP-testin hinta on 12,00eur (sis. alv. 24%); 9,68eur (alv 0%).
S/P-SAA-testin hinta on 25,00eur (sis. alv 24%); 20,16eur (alv 0%).
Kirjallisuus: Hansen AE, Schaap MK, Kjelgaard-Hansen M. Evaluation of a commercially available human serum amyloid A (SAA) turbidimetric immunoassay for determination of feline SAA concentration. Vet Res Commun. 2006 Nov;30(8):863-72.

Kjelgaard-Hansen M, Jensen AL, Kristensen AT. Evaluation of a commercially available human C-reactive protein (CRP) turbidometric immunoassay for determination of canine serum CRP concentration. Vet Clin Pathol. 2003;32(2):81-7.


blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank