Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

« Takaisin

Hevosen P-ACTH -määritys

Lisätty: 31.01.2013

Hevosen Cushingin syndrooma (PPID) ja metabolinen oireyhtymä

Hevosen Cushingin syndrooma (pituitary pars intermedia dysfunction, PPID) on endokrinologinen häiriö, jossa dopamiinin alentunut pitoisuus johtaa aivolisäkkeen välilohkon koon suurenemiseen ja ACTH:n (kortikotropiini), beetaendorfiinin ja melanosyyttejä stimuloivan hormonin (MSH) liikaeritykseen. Tämä vaikuttaa lisämunuaiseen saaden sen erittämään liikaa kortisolia. PPID aiheuttaa hevosille hormonituotannon häiriöistä johtuvia oireita, kuten insuliiniresistenssiä ja kaviokuumetta. PPID voidaan diagnosoida määrittämällä plasman ACTH-pitoisuus, tai deksametasonisuppressio-kokeella, jos ACTH-tulos ei vastaa oireita. ACTH-pitoisuuden määritystä käytetään myös PPID:n lääkityksen (pergolidimesylaatti) seurantaan. Seurantanäyte otetaan 1–2 kuukauden kuluttua lääkityksen aloituksesta.

ACTH-näyte otetaan jäähdytettyyn EDTA-putkeen ja sentrifugoidaan välittömästi, viimeistään tunnin kuluttua näytteenotosta. Plasma säilytetään jääkaapissa tai pakastettuna lähetykseen asti ja toimitetaan laboratorioon mielellään kylmäkuljetuksena. Kylmäkuljetus ei ole välttämätöntä, jos voidaan varmistua, että näyte saapuu laboratorioon vuorokauden kuluessa.

Insuliiniresistenssi kuuluu myös hevosen metaboliseen oireyhtymään. Insuliiniresistenssi vaikeuttaa glukoosin hyväksikäyttöä soluissa, jolloin glukoosi jää verenkiertoon. Hevosen elimistö pyrkii kompensoimaan korkeaa veren glukoosipitoisuutta tuottamalla lisää insuliinia. Seerumin insuliinitason määrittämisellä voidaan todeta metaboliseen oireyhtymään liittyvä insuliiniresistenssi. Insuliinitaso voi vaihdella sairauden vaiheiden (stressihormonit) tai laiduntamisen mukaan. Näyte tulisi ottaa ennen aamun ruokintaa, ellei haluta tutkia ruokinnan vaikutusta veren insuliinipitoisuuteen.

Viitearvot:

P-ACTH: alle 35 pg/ml, syksyisin alle 55 pg/ml
S-Insuliini: alle 22 μU/ml (mU/l) (13.12.2012 asti 0 - 19
μU/ml)Hinnat:

alv 0%

sis. alv 24%

P-ACTH

20,16 €

25,00 €

S-Insuliini

33,87 €

42,00 €

Yhteishinta P-ACTH + S-Insuliini

45,97 €

57,00 €

S-Kortisoli
16,94 €
21,00 €
Seuraavat määritykset samasta eläimestä
  8,06 €
10,00 €blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank