Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

Hyperkortisolismi kissalla

Hyperkortisolismi on harvinainen sairaus kissoilla. Kliiniset oireet ovat jonkin verran erilaiset kuin koirilla. Etiologia on suunnilleen sama; 75% PDH:n (aivolisäkeperäisiä) ja 25% AT:n (lisämunuaiskasvain) aiheuttamia.

Cushingin sairaus on vanhojen (n. 10 v.), sekarotuisten kissojen sairaus. Cushingin sairauden ja diabetes mellituksen välillä on selvä korrelaatio (80%).

Tyypillisimmät oireet ovat polyuria, polydipsia, polyfagia, paikoitellen esiintyvä alopesia ja huono karvapeite. Hyperkortisolismi löytyy useimmiten silloin, kun etsitään syytä insuliinin heikentyneeseen vasteeseen. Kissan Cushing on progressiivinen sairaus, joka johtaa painon menetykseen, kuihtumiseen, ihon atrofioitumiseen, ja sen seurauksena ihon ohentumiseen; ihon vaurioitumiseen ja ulseroiviin ihomuutoksiin.

Laboratoriolöydöksinä tavataan verensokerin ja kolesterolin nousua sekä lievää ALAT:in nousua. Koska kissalla kortisolin indusoiman AFOS:n puoliintumisaika on hyvin lyhyt, AFOS:n nousua tavataan vain harvoin.

ACTH-stimulaatiotesti

Testausmenetelmäksi suositellaan:
•    0-näyte ja samalla Synacthen-Depot 220 µg im
•    I-näyte 1,5 tunnin kuluttua

Terveillä kissoilla kortisoli nousee keskimäärin 370 nmol/l:aan ja sairailla noin 880 nmol/l:aan.


blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank