Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

Seerumin progesteroni 

Proestrus eli esikiima

Nartun preproduktiiviset tapahtumat on helpointa ajoittaa vertaamalla niitä ovulaatiota edeltävään LH -piikkiin.

Ovulaatio tapahtuu noin 2 päivän kuluttua LH -piikistä. Munasolun kypsyminen kestää vielä 2-3 päivää ovulaation jälkeen. Tästä seuraa, että 4-5 päivää LH -piikin jälkeen munasolu on hedelmöitymiskykyinen. Munasolun fertiili vaihe kestää 2-3 päivää.

Ulkoisista merkeistä näkyvä (verivuoto) esikiima voi alkaa jo 3 viikkoa tai vasta 3 päivää ennen LH -piikkiä, keskimäärin 9 päivää aikaisemmin. Käytöksen muuttuminen proestruksesta estrukseksi tapahtuu yleensä 1-2 päivän sisällä LH -piikistä. Narttu voi kuitenkin sallia astumisen 4 päivää ennen LH -piikkiä tai vasta 6 päivää sen jälkeen.

Emättimen irtosolunäytteessä tapahtuvat muutokset eivät ole johdonmukaisia suhteessa LH -piikkiin tai ovulaatioon. Maksimaalinen sarveistuminen voi ilmaantua yli 8 päivää ennen LH -piikkiä tai vasta, kun piikistä on kulunut jo 3 päivää.

Estrus eli varsinainen kiima

Varsinainen kiima, jolle on tyypillistä nartun varma seisominen urokselle, alkaa usein 1-2 päivän sisällä LH -piikistä. Ovulaatio tapahtuu kahden päivän kuluttua LH -piikin jälkeen, mutta suhteessa kiimaiseen käyttäytymiseen se voi tapahtua joko alku- tai loppukiimassa, joskus jopa useita päiviä ennen kuin narttu hyväksyy astumisen. Ulkoiset kiiman merkit voivat jatkua paljon pitempään kuin fertiili vaihe, eivätkä ne ole suhteessa toisiinsa. Irtosolunäytteessä voidaan havaita muutoksia sen jälkeen, kun fertiliteetti on mennyt jo ohi. Kuvaan ilmestyvät valkosolut ja parabasaalisolut.

Tiineyden kesto

Mikäli astuminen tapahtuu vasta 9-10 päivää LH -piikin jälkeen, narttu jää yleensä tyhjäksi tai saa vain 1-2 pentua. Tiineys kestää tällöin 57-58 päivää.

Astuttaminen (nartun haluttomuudesta huolimatta) yli 2-3 päivää ennen LH -piikkiä ei useinkaan johda kantavaksi tulemiseen. Mikäli näin tapahtuu, kestää tiineys silloin 68-70 päivää. Uroksen siittiöt elävät nartun genitaaleissa 3-4 päivää, joskus 6-7 päivääkin.

Astutusajankohdan varmentaminen

Milloin tarvitaan?

•   ellei ole varmuutta esikiiman alkamisajankohdasta
•   ellei astuttaminen onnistu (useimmiten väärä ajankohta)
•   mikäli kiiman ulkoiset merkit alkavat hävitä kesken kiiman (kiima menossa ohi?)
•   mikäli kiiman merkit jatkuvat tavallista pitempään (tulehdus?)
•   mikäli narttu ei ole tullut kantavaksi astutuksista huolimatta
•   pitkä astutusmatka
•   aina, kun halutaan keinosiementää: tuoreella tai pakastetulla spermalla (keinosiemennyksen onnistumisen ehdoton edellytys on ajankohdan määrittäminen!)

Emättimen irtosolututkimus

Irtosolunäyte kuvastaa lähinnä veren estrogeenipitoisuuden muutoksia. Emättimen tulehdukset voidaan useimmiten todeta irtosolunäytteellä. Esim. joka toinen päivä suoritetulla tutkimuksella voidaan arvioida, milloin aloitetaan progesteroni määritysten ottaminen. Kiiman loppupuolella voidaan seurannalla todeta, milloin fertiili vaihe on todennäköisesti mennyt ohi. Todellista astutusajankohtaa ei voida todeta varmuudella irtosolunäytteestä. 


Progesteronimääritys

Progesteronimääritys on tarkin tällä hetkellä käytettävissä olevista menetelmistä astutus- ja keinosiemennysajankohdan määrittämiseksi.

Veren progesteronipitoisuus alkaa nousta hieman ennen LH -piikkiä:

•   LH -piikin aikaan            2-5 ng/ml
                                         (6-16 nmol/l)

•   ovulaation aikaan          5-10 ng/ml
                                          (16-32 nmol/l)

•   hedelmöitymisen          15-20 ng/ml
    aikaan                           (48-64 nmol/l)

Keinosiemennysajankohta

Fertiili vaihe alkaa noin 4-6 päivän kuluessa progesteronitason nousun käynnistymisestä (yksilölliset vaihtelut). Progesteroni määritetään yleensä joka toinen päivä. Pyrkimyksenä on saada kaksi määritystä alueelta, jossa progesteroni on nousussa. Kun ylitetään 10 ng/ml, hedelmöitymisvaihe alkaa 1-2 päivän kuluttua ja ensimmäinen keinosiementäminen voidaan suorittaa.

Tavallinen astuttaminen tulee suorittaa aikaisemmin, koska silloin siittiöt elävät 4-7 vuorokautta nartun genitaaleissa hedelmöittämiskykyisinä, kun taas pakastetut siittiöt elävät vain 18-20 tuntia sulatuksen jälkeen.

Astutus- tai emättimeen keinosiementämisajankohtaa mietittäessä on hyvä tietää, että uusimpien tutkimusten mukaan kohdunkaula sulkeutuu progesteronitasolla 15-25 ng/ml. Tämä luonnollisesti tarkoittaa käytännössä sitä, että kaulan sulkeutumisen jälkeen astutus tai keinosiemennys emättimeen eivät johda tuloksiin.

Keinosiementäminen uusitaan 1-2 päivän välein riippuen käytettävissä olevan sperman määrästä ja laadusta.

Progesteronimääritys Vetlabissa:

Näyte: 0,5 ml seerumia.

 

blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank