Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

FeLV, Feline Leukemia Virus

Vuonna 1960 ensi kerran diagnosoitu leukemiavirus aiheuttaa kissamaailmassa hyvin vakavan sairauden. Tartunnan saaneet kissat voivat muodostaa vasta-aineita ja selvitä sairaudesta, tai ne voivat jäädä pysyvästi vireemisiksi ja levittää virusta jatkuvasti ympäristöönsä. Ihmisiin ja koiriin sairaus ei tartu, kuten ei myöskään FIV. Sairauden oireet ilmaantuvat tartunnan saaneille vasta kuu-kausien, jopa vuosien kuluttua. FeLV on merkittävimpiä sairauksien ja kuolemien aiheuttajia kissoilla.

Aiheuttaja

Kissan leukemiavirus kuuluu retroviruksiin ja se aiheuttaa vastustuskyvyn heikkenemisen vuoksi monenlaisia sairauksia, kuten anemiaa ja kasvaimia.

Virusta esiintyy kaikissa eritteissä, mutta tartunnan arvellaan siirtyvän pääasiassa vain syljen mukana läheisessä kontaktissa puremien ja nuolemisen välityksellä. Kuivissa olosuhteissa virus elää vain muutamia tunteja kissan ulkopuolella, mutta kosteissa olosuhteissa, kuten ruoka- ja vesikupeissa, säilyvyys pitenee. Myös desinfektioaineet tuhoavat viruksen helposti. FeLV-positiivisen emän pennut saavat tartunnan jo kohdun kautta, mutta virus siirtyy myös maidon välityksellä.

Testaus

Vaikka nykyään on olemassa FeLV -rokotteita, niiden antamaan suojaan ei voida luottaa monesta eri syystä. Rokotteiden teho ei ole kovin suuri ja ennen rokotusta saatuun tartuntaan rokote ei tehoa (tartunta-viruksen leviäminen; tartunta ei näy tänä aikana testeissä). Viruksen testaus on edelleen varmin tapa kontrolloida tartuntoja.

Testaukseen käytetään nykyään ensisijaisesti ELISA -testejä (Enzyme-Linked Immuno-sorbent Assay), jotka osoittavat veressä olevan viruksen (viruksen p27-antigeenin). Kaikki positiiviset eläimet tulisi testata uudelleen kolmen kuukauden kuluttua. Uusintatestauksessa positiiviset, terveet eläimet tulisi vielä varmistaa viruseristyksellä, immunofluoresenssitekniikalla tai PCR:llä.

ELISA -testi voi joillakin eläimillä antaa virhe-positiivisen tai virhe-negatiivisen tuloksen.

Virus voi olla piilossa luuytimessä tai muissa elimissä, mutta erittää silti p27-antigeenia verenkiertoon, jolloin ELISA -testi on positiivinen, mutta viruseristys on negatiivinen. Tällaiset eläimet voivat myöhemmin joko parantua sairaudestaan ja tulla kaikissa testeissä negatiivisiksi tai tulla pysyviksi kantajiksi ja viruksen erittäjiksi.

Testaus voidaan tehdä jo pennulle, mutta se olisi aina ensimmäisen testauksen jälkeen uusittava 3 kk:n kuluttua. Aika tartunnasta viruksen erittämiseen vaihtelee kahdesta kahdeksaan viikkoon, jolloin tänä aikana otettu testaus voi antaa virhe-negatiivisen tuloksen mahdollisine ikävine seurauksineen, jos kissa viedään testauksen jälkeen puhtaaseen kissalaan.

On myös mahdollista, että tartunnan saanut ja testauksessa positiivinen eläin kehittää vastustuskyvyn ja paranee sairaudesta, jolloin uusintatestaus on negatiivinen.

Kolmen kuukauden välein positiiviseksi testattu eläin on yleensä pysyvästi infektoitunut.

Näyte: S/P-FIV + FeLV seulontatutkimus: seerumia tai plasmaa 0,3 ml.
            FeLV-PCR: 2ml EDTA -verta tai selkäydinaspiraattia

 

blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank